… a tervezéstől a kivitelezésig.
Igen a napelemre!

Igen a napelemes áramtermelésre!

A mai technikai irányzat szerint egyértelmű, hogy már a jelen egyik fő energiaforrásává a napelemes áramtermelés válik, de a közeljövő illetve még inkább a távolabbi jövő erre bizonyítékul is fog szolgálni. A világ sok országában a napelemes áramtermelés sokkal elterjedtebb mint hazánkban – köszönhetően az adott országok nyitottságának a zöld, a megújuló energiák terén. Magyarországon az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált ez az energiaforrás, és napról-napra egyre több ház tetején, ipari csarnokon, középületen illetve mezőn lehet napelemes rendszereket látni.

Magyarország adottságai kedvezőek a napenergia besugárzási értéket illetően, 975-1200 kWh villamos energia érhető el 1 kWp napelemes rendszer esetén amely a déli tájolással illetve 35 fokos dőlésszöggel van kiépítve.

HU-napenergia_eloszlas

A tájolás és a dőlésszög függvényében különböző éves termelés érhető el. Magyarországon éves szinten napelemekkel a legtöbb villamos energia termelése a déli tájolás és a 35 fokos dőlésszög alkalmazásával érhető el. A lenti ábra mutatja a különböző tájolás illetve dőlésszög esetén a legkedvezőbb termeléshez képest milyen termelés érhető el.

Napelem termelés teljesítmény megoszlás tájolás illetve dölésszög szerint