… a tervezéstől a kivitelezésig.

Hensel EnysunA napelemes áramtermelési rendszer sajátossága az egyenáramú rész ami jellemzően villamostechnikai szempontból eltér a szokásos, ismert, alkalmazott technikától. Jelenleg a villamos szakemberek jellemzően váltakozó áramú képzésben részesülnek, egyenárammal esetleg 12V tekintetében gépjárművek esetén, 24V-os feszültségszinttel jelzőrendszerekben, automatizálási rendszerekben találkozhatnak, ugyanakkor ezekre a feszültségekre az alacsony áram a jellemző.

A napelemes rendszereknél a feszültségszint jellemzően több száz V és normál áramtermelés mellett a legkisebb rendszerek is elérhetik a párhuzamosan kapcsolt mezők esetén 8-16-24 A áramerősséget.

A nagy feszültségű és nagy áramú egyenáramú rendszerek különleges odafigyelést igényelnek, a nem megfelelő szerelés következtében tűz keletkezhet aminek terjedésének megakadályozása az egyenáram esetében keletkező ív miatt nagyon körülményes. Emiatt nagyon fontos a megfelelő, kimondottan egyenáramú alkatrészek használata, azok szakszerű beszerelése, szerelés utáni minőségi vizsgálata.

Többek közt fentiek miatt került megalkotásra az új OTSZ ami a napelemes rendszereknél fennálló veszélyforrásokat a közember részére is megmutatja.

Kábel

Csatlakozók

Elosztó dobozok

Túlfeszültség védelem

Távműködtetésű egyenáramú kapcsoló