… a tervezéstől a kivitelezésig.

2x9 napelemNapelemes áramtermelő rendszerek telepítése során külön figyelmet kell szentelni, hogy a napelemek árnyékmentes helyre kerüljenek. Ez amiatt szükséges, mivel a napelemek egy-egy mezőben sorba vannak kötve, ennek hatására pedig amennyiben árnyékhatás lép fel bármelyik napelem esetében, az befolyásolja a többi, ebbe a mezőben sorba kötött napelem termelését is.

A képen látható nyugat 40 fokos tájolású napelemes rendszernél két sorba került 9-9 napelem elhelyezésre, ahol a telepítéskor az árnyékhatást okozó fák tetejének levágását ígérte a tulajdonos.

Az árnyékhatás bemutatására a 2015 október 4-i napot választottuk ki, amikor a termelés a következő formában alakult:

Napi össz termelés: 15,69 kWh
Alsó sor termelése: 6,86 kWh
Felső sor termelése: 8,83 kWh
Árnyékhatás által elvesztett energia: 1,97 kWh

Az árnyék az alsó sorra van hatással és délután áll elő.

A felső grafikonon látható a napi termelés illetve az az energia amit az alsó sor nem termelt meg az árnyék miatt.

Az alsó grafikonon nagyon jól látható, hogy addig míg nem áll elő árnyékhatás a két különálló mező ugyanazt az energia mennyiséget képes termelni, de ahogy az árnyék rávetődik az alsó sorra, úgy a megtermelt energiában nagy különbség áll elő.

Árnyék hatása a napelemes termelésre

Mit lehet csinálni az ilyen helyzetek elkerülésére?

  • Biztosan árnyékmentes környezetet válaszunk ki a napelemek telepítésére
  • Ha az itteni esethez hasonlóan feltételezhető, hogy árnyékhatás előállhat, akkor az árnyékok feltételezett megjelenése függvényében válasszuk szét külön mezőkre a napelemeket, és ezek mellett folyamatosan figyelni, hogy az árnyékhatások lehetőségét szüntessük meg időben
  • Ha nem megoldható, hogy árnyékmentes felületre telepítsük a napelemeket, akkor a SolarEdge rendszerek alkalmazhatóak

2015. október 24.-én napsütéses nap volt, amikor is az árnyékos és árnyékmentes sor közti különbség látványosan megmutatható. A napi energiavesztesség az árnyékhatás következtében több mint 25% volt.

Termelési adatok egy napos napon 2015.10.24.


2015. október 26.-án 15:00 órakor az árnyékot okozó fák gallyazása megtörtént, látható a gallyazást követő időben a két mező azonos teljesítményét mutató egymást takaró görbék.

Termelési adatok 2015. 10.26.-én gallyazási napon


2015. október 27-én egész nap tündöklő napsütés volt, a gallyazás hatására már nem áll elő árnyékhatás, ezáltal a két mező termelési grafikonja teljes mértékben fedik egymást.

Termelés adatok 2015.10.27.-én gallyazás után