… a tervezéstől a kivitelezésig.

Milyen méretű napelemes rendszert érdemes telepíteni?

 • Magyarországon a jelenlegi törvények alapján napelemes áramtermelés esetén SALDO elszámolás történik az áramszolgáltatók és a napelemes energiát termelők között. Ez azt jelenti, hogy a megkötött szerződés szerint éves vagy havi elszámolás alapja a fogyasztásmérő által mért fogyasztás és termelés különbsége.
  • Ha a fogyasztás nagyobb mint a termelés, akkor az szerződés szerinti tarifa alapján kell az áramszolgáltatónak megfizetni a fogyasztás és termelés közötti kWh mennyiségét – energia díját, rendszerhasználati díját, adókat és járulékos költségeket.
  • Ha a villamos-energia fogyasztás és a termelés a fogyasztásmérő szerint pontosan megegyezik, úgy a egyik fél részéről sincs tartozás.
  • Ha a termelt villamos-energia mennyisége magasabb az elfogyasztott villamos-energia mennyiségénél, úgy lehetőség van a fogyasztásmérő adatai alapján kimutatott kWh különbség alapján az áramszolgáltatónak szerződés szerint eladni ezt a termelt villamos-energia mennyiséget, ebben az esetben a számlában kizárólag csakis a villamos-energia mennyisége szerepel, nincs rendszerhasználati díj illetve más járulékos költség. Természetesen az eladott villamos-energia után az adószabályok alapján adóvonzattal is kell számolni.
 • Pénzügyi szempontból a fenti sajátosságok miatt a tervezett napelemes áramtermelő rendszert úgy érdemes tervezni, hogy annak éves termelése közelítse az elfogyasztott villamos-energia mennyiségét, de azt ne haladja meg.

Milyen méretű napelemes rendszer telepíthető?

 • A napelemes áramtermelés korlátja Háztartási Méretű KisErőművek esetén 50 kVA-es határérték
 • A beépíthető napelemes rendszer a meglévő csatlakozási teljesítmény határozza meg, azaz például ha a csatlakozási ponton 3×25 A vételezhető, akkor maximum ez az áramerősségű napelemes rendszer telepíthető. Természetesen nagyobb rendszer telepítése is megvalósítható, de ehhez először a hálózatfejlesztés szükséges a kívánt értékig.

Hova telepíthető napelemes áramtermelő rendszer?

 • Fixen rögzített rendszerek esetén alapvetően a déli tájolású, 35 fokos dőlésszögű felületeken elhelyezett napelem modulok termelik a legnagyobb éves energiamennyiséget. Ennek következtében bármely olyan tetőfelületet ki lehet használni, ahol a tetőszerkezet statikailag megengedi a többletterhet jelentő napelemeket és a tetőfelület megfelelő egybefüggő felülettel rendelkezik. 1 kW nagyságú rendszer felületigénye nagyságrendileg 7 m2. Más dőlésszög illetve tájolás esetén is telepíthető a rendszer, de ilyen esetekben a maximálisan kinyert energia mennyisége csökken az ideális fekvéshez képest.
 • Lapos tetők is alkalmasak napelemes áramtermelő rendszerek telepítésére, itt jellemzően két megoldás közül lehet választani. Egyik a déli tájolású rendszerek a másik a kelet-nyugat elosztásúak.
 • Nagyobb rendszerek esetén a földre telepítés a megfelelő megoldás, ebben az esetben a déli tájolás és a 35 fokos dőlésszög is jellemzően biztosítható.
 • Az utóbbi időben egyre népszerűek a kocsibeálló-napelemes rendszer kombinációk, azaz a kocsibeálló tetőszerkezetét használják ki a napelemek elhelyezésére.